Over Eritrea

Eritrea ligt in de Hoorn van Afrika. Eritrea wordt begrensd door Soedan in het westen, Ethiopie in het zuiden, en Djibouti in het zuidoosten. De noordoostelijke en de oostelijke delen van Eritrea hebben een uitgebreide kustlijn langs de Rode Zee, aan de overkant van Saoedi-Arabië en Jemen. Hoofdstad van Eritrea is Asmara.

De natie heeft een totale oppervlakte van ongeveer 117.600 km 2 en omvat de Dahlak Archipel en een aantal van de Hanish eilanden. De naam Eritrea is gebaseerd op de Griekse naam voor de Rode Zee Erythra Thalassa, die voor het eerst werd aangenomen in 1890.

er-map (1)

Bron: http://www.eritrea-unmission.org/history-and-profile/

Er zijn in Eritrea ongeveer evenveel aanhangers van het (koptisch) Christelijk geloof als van de Islam.

In Eritrea wonen 6.380.803 mensen (2014). De bevolkingsdichtheid is vrij laag en bedraagt ongeveer 48 inwoners per vierkante kilometer. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,30%. (2014)
Geboortecijfer per 1000 inwoners is 30.69 (2014). Sterftecijfer per 1000 inwoners is 7,65 (2014)
De levensverwachting is 63,5 jaar, mannen 61,4 en vrouwen 65,7 jaar (2014).
De bevolking is onder te verdelen in negen etnische groepen waarvan de twee grootste de Tigrinya’s en de Tigres zijn. De Tigrinya’s vormt ongeveer 55% van de bevolking, de Tigres 30%.  De kleinere etnische groepen zijn de Afar, Bilen, Hadareb, Kunama, Nara , de Rashida en de Saho.

44347_10150241737925058_3824062_n

Eritrese keuken

Injera (Tigrinyaɨndʒǝra) ookwel genoemd Taita is een pannenkoek-achtig brood gemaakt van teff-meel. Het wordt traditioneel gegeten in Eritrea.

Om injera te maken mengt men bloem met water en laat het enkele dagen gisten. Hierdoor krijgt de injera lichtjes een zurige smaak. Vervolgens wordt het in Nederland op een platte koekenpan gebakken. In Eritrea wordt dit gedaan op speciaal elektrisch vuur of op een kleiplaat (mogogo) boven een open vuur.

Naar de vorm doet injera denken aan een Franse crêpe of de Zuid-Indische dosa: een platte cirkelvormige soort pannenkoek die als bodem dient voor andere voedingsmiddelen. De smaak en de textuur zijn echter uniek, en erg verschillend van crêpe en dosa. Als bovenlaag gebruikt men een keuze aan pittige vlees stoofschotels, groentes en salades.Eten is een soort sociale bezigheid in Eritrea. Een maaltijd kan niet starten totdat alle leden van een gezin positie nemen om samen in een ronde schaal de injera te eten. Tijdens de maaltijd wordt Injera met de rechterhand gegeten. Men scheurt kleine stukken af en gebruikt die om de stoofschotel en de salade vast te nemen. Na afloop heeft de injera een deel van het vocht en de smaak van het voedsel geabsorbeerd, en wordt hij zelf ook opgegeten. De maaltijd is ten einde als het injera-“tafelkleed” op is.

injera

Ook koffie drinken is een sociale bezigheid in Eritrea. Als gasten langskomen, of dagelijks na de maaltijd worden verse koffiebonen geroosterd. Zodra de bonen zijn gebrand krijgt elke deelnemer de kans om de aromatische rook te proeven door de geur wapperend via zijn hand op zich te nemen. De koffiebranderij rook worden soms gebruikt om de kamers te vullen met een aangename geur. Vervolgens worden ze klein gestampt met een vijzel. In een speciale koffiepot ‘Jebena’ van aardewerk wordt de koffie te kook gebracht. De koffie is loeisterk, maar heerlijk. Je hoort vier rondes de koffie te drinken, die steeds van dezelfde koffie worden gezet. Elke ronde dus een beetje minder sterk. De koffie wordt geserveerd in kleine kopjes zonder handsvaat ‘finjaal’. Tijdens de koffie wordt er gekletst en geen koekje maar popcorn gegeten. Ook gaat traditioneel gezien de koffie gepaard met het branden van wierook. Al met al duurt koffie drinken zeker een uur of anderhalf uur. Als je haast hebt en men biedt je koffie aan, dan vraag je beleefd of het een kopje thee mag zijn.

Muziek
Eritrea heeft negen etnische groepen, die elk hun eigen verschillende stijlen van muziek en bijbehorende dans hebben. Een gemeenschappelijk instrument gebruikt door veel van de gemeenschappen is de trommel. Onder de Tigray – Tigrinya , is de meest bekende traditionele muzikale genre genaamd guala .

47441_10150241735795058_7734229_n

Advertenties

2 gedachten over “Over Eritrea”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: